Με ειδήσεις και σημαντικά συμπεράσματα η ημερίδα για το βαμβάκι στα Τρίκαλα.


Για άλλη μια χρονιά διεξήχθη στα Τρίκαλα η  καθιερωμένη πια ημερίδα για αγροτικά θέματα που διοργανώνει ο καθηγητής Κ. Καραντινινής.


 Φέτος το θέμα την σημαντικής αυτής εκδήλωσης ήταν το βαμβάκι, μια επιλογή που εκτός από την ιδιαίτερη τοπική σημασία είχε και ιδιαίτερη χρονική, δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν φέτος στην καλλιέργεια, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην εμπορία με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραγωγού φέτος.

 Επιγραμματικά παρουσιάζουμε τις θέσεις κάποιων ομιλητών που ξεχωρίσαμε:

- Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα υδροβόρα καλλιέργεια σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Χατζηγιαννάκης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταρρίπτοντας έναν γνωστό μύθο.

- Ο. Ε. Μουρτζίλας γεωπόνος, επισήμανε ότι ως καλλιέργεια αντέξαμε παρά τον συνδιασμό πολύ αρνητικών συγκυριών, κλιματικών οικονομικών και γεωπολιτικών.

- Όσοι παραγωγοι κλείσανε από νωρίς συμβόλαιο κέρδισαν. Αυτή τη νέα δυνατότητα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.


- Μ.Νταράουσε: Η Ελλάδα έπεσε στην 18η θέση στην ποιότητα από τη δεύτερη που ήταν παγκοσμίως.

- Πρέπει μα δούμε νέα συστήματα παραγωγής, για τα οποία έχουμε ενδεχομένως λανθασμένη αντίληψη, όπως το strip till στην προετοιμασία, τη σπορά στα 50 εκατοστά ή το Stripper στην συγκομιδή.


- Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικης οργάνωσης Βάμβακος Θ. Φωτεινός ανέπτυξε τις δράσεις της οργάνωσης, ενώ έκανε κριτική στη νέα ΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μόνο η αγρότες δεν βγάζουν λεφτά από αυτή! Για αυτό και ξεσηκώνονται οι αγρότες όλης της ευρωπης'

- Ο κ. Ποντίκας του ελληνικού συνδέσμου φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), μίλησε την γλώσσα την αλήθειας σχετικά με την χαμηλή ανταπόκριση των δημοσίων φορέων έρευνας στην υποστήριξη του προϊόντος, κενό το οποίο η ιδιωτικές εταιρείες έρευνας και εμπορίας αντικατέστησαν με επιτυχία.

 Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τον περιορισμό δραστικων ουσιών σε φυτοφάρμακα, μεταξύ πολλών ενδιαφέροντων θεμάτων που έθεσε στην ομιλία του.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία εκπροσώπου της Greenpeace που υποστήριξε τα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που τόσο απασχολούν τον διάλογο για τα αγροτικά ζητήματα στην Ευρώπη. 


Ενώ δεν δίστασε να καταθέσει την άποψη οτι " Η γεωργία με τον τρόπο που στην πλειοψηφία της ασκείται σήμερα, ειναι απειλή για το περιβάλλον".

 

Συμπέρασματικα θα έλεγε κανείς ότι το νόημα των τοποθετήσεων είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη για να κρατηθεί αυτή η τόσο αναγκαία για τη χώρα μας καλλιέργεια, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, είτε από επιστήμονικη σκοπιά είτε από την θέση των παραγωγών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όπως αναμενόταν η παρουσία και η ομιλία του καθηγητή Σ.Κλωνάρη επικεφαλής της επιτροπής Εθνικής στρατηγικής για τη νέα ΚΑΠ του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, στην ουσία του βασικού υπεύθυνου για τα ιδιαίτερα δυσμενή για τους αγρότες αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. 

*Οι εργασίες της  ημερίδας συνεχίζονται.