Γιατί δεν πρέπει να γίνουν άμεσα επαναληπτικές εκλογές στον δήμο Αλεξάνδρειας.

      *Γράφει ο Νίκος Λιολιόπουλος

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας για άλλη μια φορά απασχόλησε το πανελλήνιο για...λάθος λόγους.

 Δεν μας αρέσει, δεν έχουμε και το δικαίωμα άλλωστε, να κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις, όμως με την απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου Βέροιας, δημιουργείται αυτομάτως ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας, πέρα από τις οποιες άλλες( και) ευεργετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή,  σε ένα δήμο που αναμφίβολα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, όπως μαρτυρούν μια σειρά από εικόνες ασχήμιας, από τα σκουπίδια ως τα αδέσποτα, από τα ρημαγμένα χωριά, ως την πρωτοφανή πολιτισμική υποβάθμιση που ζήσαμε κατά τη διάρκεια των εορτών και πολλά ακόμη.

 Το να πάμε όμως σε νέες εκλογές με ενα νέο ψηφοδέλτιο είναι άδικο και κατά τη γνώμη μας αντιδημοκρατικο για ένα βασικό λόγο:  

Στις κανονικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι υποψηφίου του νυν δημάρχου έκαναν τον αγώνα τους και είχαν ο καθένας τα αποτελέσματα του. Αν εξαιρέσουμε λίγους που εκλέχθηκαν και έχουν πιθανότητες να ξανάεκλεγούν στις νέες εκλογές όπου θα εκλέξει εκ των πραγμάτων λιγότερους, η μεγάλη πλειοψηφία τους ξέρει πλέον πως δεν μπορεί να εκλεγεί.

 Αντίθετα, στο άλλο ψηφοδέλτιο που σύμφωνα με το πρωτοδικείο Βέροιας κατεβαίνει για πρώτη φορά στις νέες εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι θεωρούν ότι μπορούν να εκλεγούν και θα δώσουν αγώνα. Ακόμα και αυτοί που φαίνονται αδύναμοι σε εμάς, στο μυαλό τους έχουν ότι μπορούν να εκλεγούν, κατι που βέβαια ειναι απόλυτα σωστό και υγιές.

 Θεωρούμε ότι αυτό θα( πρέπει να) παίξει ρόλο στη γνωμάτευση του ΣτΕ, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί των ενδεχόμενων νεων εκλογών, όπως ορίζει η δημοκρατική πρακτική αλλά και η απλή λογική.

  Είναι αδιανόητο να πάμε σε δεύτερες εκλογές, υπό την αίρεση της ενδεχόμενης μετέπειτα  ακύρωσης τους από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, λίγες εβδομάδες μετά.
Άδικος κόπος, έξοδα, ψυχική και σωματική εξάντληση, αντιπαραθέσεις, ελπίδες, χαρές, πανηγυρισμοί για το τίποτα; 
Το ζήσαμε στον τόπο μας το 2019 όταν με ευθύνη του ίδιου υπουργείου καιτα λάθος αποτελέσματα που εξέδωσε, δημιούργησε πληγές που ακόμη δεν μπορούν να κλείσουν.
 
 Για τους λόγους που αναφέραμε, αλλά και πολλούς ακόμη που για χάρη συντομίας του άρθρου δεν χωρούν,  εκτιμούμε παίρνοντας εκ των πραγμάτων και το σχετικό ρίσκο, ότι δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στην Αλεξάνδρεια.

 Αν όμως γίνουν, όπως οι πάντες σχεδόν εδώ προεξοφλούν μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τότε βάση δεδομένων, αυτές θα οδηγήσουν σε ένα στρεβλό και παραπλανητικό αποτέλεσμα, που εκτός των λόγων που αναφέραμε παραπάνω, θα οφείλεται, μετά από όλα αυτά που έγιναν και θα γίνουν, στην πλήρη απαξιωση της πολιτικής στον τόπο, και την αποστροφή μεγάλου μέρους των πολιτών του Δήμου προς τους θεσμούς της χώρας, κάτι που όπως ζήσαμε ιδιαιτερα στα χρόνια του λεγόμενου αντιμνημονίου, μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχει στην κοινωνία.
 Και δεν τολμούσε καν να φανταστούμε που μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η εχθρότητα και τοξικότητα που καλλιεργείται από το βράδυ της 31ης Αυγούστου ως και σήμερα.

 Σε περίπτωση που παρόλα αυτά το Υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίσει να γίνουν τώρα επαναληπτικές εκλογές θα έχει πάρει ένα αχρείαστο και επιζήμιο τελικά, ρίσκο.

Τότε η παράταξη του νυν δημάρχου ίσως θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρα αν θα πρέπει να κατέβει στις εκλογές....
( συνεχίζεται)