Μια πολύχρονη φιλία και μια στιγμή στην πολιτική ιστορία του τόπου που ακόμη στοιχειώνει πολλούς.





Η φιλία του Γιώργου Μαυρακάκη και του Κώστα Στεφανάκη κρατάει πολλά χρόνια, κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει κάνεις από την σχεδόν μόνιμη κοινή κοινωνική τους εμφάνιση.
Συναντήσαμε τους παλαίμαχους πλέον της πολιτικής στο καφέ dot και είχαμε την τύχη να ανταλλάξουμε μερικές κουβέντες μαζί τους. 
Αναπόφευκτα η συζήτηση μας πήγε και στο 2002, στις εκλογές κατά τις οποίες ο Κώστας Στεφανάκης ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας, αλλά δεν εξελέγη, κάτι που θεωρήθηκε τοτε από τις μεγαλύτερες πολιτικές εκπλήξεις. 

Αν ποτέ κάποιος κάθισει και γράψει την τοπική πολιτική ιστορία,  δεν μπορεί παρα να σταθεί ιδιαίτερα σε εκείνη την περίοδο και πιο συγκεκριμένα σε μία βραδιά, στη μοιραία για πολλούς όπως αποδείχθηκε συγκέντρωση στο κέντρο το Κάστρο.

Η συγκέντρωση αυτή αποτελεσε το σημείο μηδέν, θα μπορούσε κανείς να πει της πολιτικής ιστοριας του τόπου και έχει επηρεάσει και εξακολουθεί να επηρεάζει, δύο δεκαετίες τώρα πολιτικές συμπεριφορές αλλά και αποτελέσματα.

Η επιλογή του Κώστα Στεφανάκη τότε να αφήσει εκτός ψηφοδελτίου τον Σάκη Κούγκα( ναι τον γνωστό!), την πλήρωσε με προσωπικό κόστος, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην ήττα του, αφού αντίθετα με σήμερα που είναι στην ουσία μόνος του, ο Σάκης τότε είχε μαζί του μια συνάντηση ομάδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. 
Την ήττα του αυτή ο Κώστας Στεφανάκης την αντιμετώπισε με σπάνια στωικότητα και προσωπική αξιοπρέπεια. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με την τοπική πολιτική, συνέχισε όμως την πολύπλευρη κοινωνική του δράση στην πόλη, που παρότι "ξένος", αγαπήθηκε και αγαπιέται πολύ.

Αντίθετα με τον Κώστα Στεφανάκη, για πολλούς από όσους επέλεξαν  να πορευτούν διαφορετικά τότε,  παρά το αρχικό τους κέρδος, το κόστος που πληρώνουν είναι διαχρονικό. Τόσο μεγάλο που να τους "στοιχειώνει" για χρόνια. Εχει ήδη στοιχίσει τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις την εκλογή στη θέση του δημάρχου.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ότι αν ακόμη και τώρα, 20 χρόνια μετά θα στοιχίσει και σε τρίτο-η την εκλογή....