Συνέντευξη στο 'ΓΗ ΕΙΔΑ news' των μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Θωμά Μπαρνάρη και Αντώνη Ελευθεριάδη.

Συνέντευξη στο Γη είδα news παραχώρησαν τα δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρέθηκαν εκ μέρους του κόμματος στη γενική συνέλευση μελών και φίλων του στην Αλεξάνδρεια, Θωμάς Μπουρνάρης (που ήταν ο εισηγητής) και Αντώνης Ελευθεριάδης και μας είπαν ενδιαφέροντα πράγματα τόσο για την βραδιά, όσο και για την γενικότερη πολιτική στρατηγική του κόμματος.
Θ.Μπουρνάρης.

Θ. Μπουρνάρης, αναπληρωτής καθηγητής γεωπονικής του ΑΠΘ, μέλος της γραμματείας αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ 


 Κ. Μπουρνάρη ποιος ήταν ο στόχος της σημερινής σας εκδήλωσης ;

Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τα μέλη της Ο.Μ. Αλεξάνδρειας είχε σκοπό την παρουσίαση και την ενημέρωσή των μελών και φίλων περί των έξι προγραμματικών μας θέσεων όπως αυτές τις παρουσίασε ο πρόεδρος στη διεθνή  έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτά τα γενικα λίγο πολύ είναι γνωστά. Ποια είναι τα συγκεκριμένα που θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει,  να δώσει έμφαση  σε μία μικρή αγροτική περιοχή όπως η δική μας; 
Ωραία. Ο σημερινός στόχος δεν ήταν τόσο να αναλύσουμε συγκεκριμένα για την περιοχή κάποια ζητήματα αλλά να ενεργοποιήσουμε κυρίως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ενημέρωσης πάνω σε αυτά τα θέματα Με σκοπό να διαχυθούν στην ευρύτερη κοινωνία.
Ναι μεν είναι γνωστά τα έξι σημεία, αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης του δεν προβάλλουν τις θέσεις. Αυτό πρέπει να το κάνουμε εμείς.
Αγροτική περιοχή είμαστε αλλά χωρις ιδιαίτερη αναφορά στα αγροτικά ζητήματα αποψε. Είναι ένα δύσκολο θέμα για εσάς;
Αντίθετα. Νομίζω τονίστηκε πάρα πολύ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά τους αγρότες, που είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένα αίτημα όλων των παραγωγών όλης της χώρας.
Επίσης, ετοιμάζουμε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία για τη νέα ΚΑΠ.
Ακούγοντας τον πρόεδρο σας στην τελευταία κεντρική επιτροπή είπε ξεκάθαρα να κόκκινο-πρασινίσετε ξανά το χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποιες οι πρωτοβουλίες σας πρις αυτό, με δεδομένη την πλήρη απουσία σας έως τώρα  αλλά και την αποξένωση που υπάρχει μεταξύ των όμορων χωρών ως σήμερα;

Κοιτάξτε να δείτε. Ειναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική που έιχεο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οδήγησε σε αυτή την κακή κατάσταση. Μία στρατηγική που τέθηκε στην ΚΕ είναι να υπαρξουν  συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, εκεί που τα στελέχη γνωρίζονται μεταξύ τους .
Στόχος μας είναι ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο στην αυτοδιοίκηση και αυτό είναι κάτι που θα ξεκινήσει από τη βάση, από τις τοπικές κοινωνίες και θα επικυρωθεί μετά από το κόμμα.

Αντώνης Ελευθεριάδης μέλος κεντρικής επιτροπής, αναπληρωτής συντονιστής χρηματοπιστωτικού τμήματος.
Α.Ελευθεριάδης.

Είπατε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους υπόλοιπους ομιλητές, ότι η δημοκρατία μας νοσεί. Γιατί το λέτε αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Υπάρχει μία αποπολιτικοποίηση, μία απέχθεια του κόσμου για την πολιτική και γενικότερα όλες οι εκδηλώσεις δεν έχουν την απήχηση που είχαν στο  παρελθόν. Η πολιτική έγινε κάτι μη-σέξυ  για τους νέους!
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ένα κόμμα που τα πάει καλά σχετικα στους νέους;
Μπορούμε και καλύτερα!
Ποια άλλα κόμματα μπορούν να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση; 
Το ΠΑΣΟΚ το μερα25 , το ΚΚΕ και όλα τα προοδευτικά κόμματα. Αυτό είναι και το κάλεσμα μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκεί είναι το ζητούμενο για τη δημοκρατία, για εμάς που λέμε πως  είναι σημαντικό, η αυτοδιοίκηση είναι ο ορισμός της δημοκρατίας.
Είπατε πριν στην ομιλία σας ότι από τον Μητσοτάκη θα γλιτώσουμε σε 6 μήνες, από τους Μusk θα αργήσουμε. Τι εννοούσατε;
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και μπαίνει ολοένα και μεγαλύτερο. Οι πλούσιοι σωρεύουν πλούτη ισα με ΑΕΠ μεγάλων χώρων πλέον, όχι μικρόν όπως λέγαμε χθες. Ποιος μπορεί να συγκρουστεί με τον Μάσκ; Ακόμα αγνοούμε πλήρως το σχέδιο τους.
Η τοπικοί mask;
Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να κάνει τους τοπικούς Μusk δυνατούς να ανταγωνιστούν τους διεθνείς!
Ποια η γνώμη σας για το δημοκρατικό μέτωπο.
Και εγώ προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ. Αγωνιζόμαστε με πολλούς ανθρώπους μαζί,  τους είδα και στην πορεία δίπλα μας. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι δεν έχουμε τίποτα απολύτως να χωρίσουμε με αυτούς ανθρώπους. Έμεινε μόνο ένας παλιός οπαδικός εγωισμός γιατί ο ΣΎΡΙΖΑ πήρε τα ηνία από το ΠΑΣΟΚ και αυτό μερικοί δεν μπορούν να συγχωρέσουν αλλά πρέπει όμως να μας το συγχωρέσουν γιατί αλλιώς θα χάνουμε από μητσοτάκηδες. Αυτό πρέπει να το υπερβούμε.
Έχω την αίσθηση ότι το σχέδιο της Προοδευτικής συμμαχίας  και το άνοιγμα κάπου εγκαταλείφθηκε;
Αυτό που λέγατε ενδεχομένως να ίσχυε μέχρι χθες. Αν δείτε όμως σήμερα την συγκρότηση της κεντρικής επιτροπής θα δειτε οτι υπάρχουν άνθρωποι από όλους τους χώρους ,το άνοιγμα πλέον έχει γίνει και θα συνεχίσει. Η χώρα μας χρειάζεται όλους για να μην ξανά πέσουμε στο φαύλο κύκλο της δεξιάς.