Κάτι κάνουμε πολύ λάθος. Ασύλληπτα μεγάλο ποσοστό των οπαδών της χούντας στα μέρη μας.

Ρεπορτάζ του 'Γη είδα news' στην περιοχή Ρουμλουκιού.


Μεγαλώνοντας κάποιος κάπου στη δεκαετία του 80' στην Ελληνική επαρχία, το να ακούει κανείς εκφράσεις του τύπου "η χούντα ήταν καλή" και "πού είσαι Γιώργο Παπαδόπουλε", λίγο-πολύ ήταν μέρος της καθημερινότητας του.
 Η σχεδόν μηδαμινή αντίσταση κατά της χούντας στην επαρχία, σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή καταπίεση, σε σχέση με το τι συνέβαινε στους αστικούς πληθυσμούς, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα στα πιστεύω τις κοινωνίας. 

 Λίγο η αγραμματοσύνη, λίγο ή φυσική αποκοπή από τα αστικά κεντρα λόγω δυσκολίας πρόσβασης αλλά και φτώχειας, και λίγο η έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης και παιδείας σε μία κοινωνία που δεν είχε βγεί ακόμη από την υπανάπτυξη και την ανέχεια, επέτρεπε μεγάλο αριθμό κυρίως ηλικιωμένων  να ξεστομίζουν συχνά τέτοιες κουβέντες.

 Αν μη τι άλλο,δεν είχαν περάσει και πολλά χρόνια τότε από την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα. Αν σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο και ίσως εύλογο να ακούγονται αυτές οι κουβέντες το 1980, είναι εντελώς αδιανόητο και άκρως προβληματικό να ακούγονται και σήμερα το 2022.

 Και ενώ θα περίμενε κανείς το φαινόμενο να έχει μειωθεί, παραδόξως, αν και λιγότερο ίσως σε σχέση με το παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας μοιάζει να μην έχει καλά ξεκαθαρισμένο μέσα του την αξία εννοιών οπως Δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα. 

Με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της 17 Νοέμβρη, κάναμε ένα ρεπορτάζ- καταγραφή απόψεων από κατοίκους του Ρουμλουκιού που συναντήσαμε σε χώρους εργασίας, δρόμους και καφετέριες.

 Τα αποτελέσματα της τριήμερης έρευνας αυτής που αφορούσε συνομιλία με δεκάδες ανθρώπους, είναι άκρως ανησυχητικά. 
Δεν θα σας παρουσιάσουμε κανένα αριθμητικό στοιχείο ή ποσοστά, αφού η έρευνα μας στερείται επιστημονικής βάσης και είναι καθαρά εμπειρική. 

Πιθανότατα  η πλειοψηφία του τόπου να μη νασπάζεται τέτοιες απόψεις. μέσα μας βαθειά όλοι οι δημοκράτες το ελπιζουμε. Τα αποτελέσματα όμως  υπήρξαν αποκαρδιωτικά.

Σταχυολογούμε παρακάτω μερικές από τις απόψεις που ακούσαμε κατά την διάρκεια της έρευνας, βάση της συχνότητας που τις ακούσαμε.

-Μακάρι να βρισκόταν σήμερα κάποια παλικάρια στρατιωτικοί και να έβγαιναν μπροστά.
- Οι χούντα δεν πείραζε κανέναν αν δεν την πείραζε.
- Δεν υπήρχαν νεκροί στο πολυτεχνείο.
- Η Χούντα μόνο έκανε έργα, έφερε ρεύμα στα χωριά μας.
- Ήταν η μόνη κυβέρνηση που βοήθησε τους αγρότες. Χάρησε τα αγροτικά δάνεια.
Η χούντα δεν είχε χρέος.
- Κοιμομασταν με ανοιχτά παράθυρα.
-Ημασταν φτωχοί αλλά υπήρχε τιμιότητα.
-Πατρις-θρησκεία-οικογένεια και ηθική παντού.
-Κανείς δεν έκλεβε δημόσιο χρημα
- Δεν τολμούσες να αντιμιλησεις στον δάσκαλο. 

Είναι πραγματικά να απορεί και να οργίζεται κανείς που έννοιες όπως δημοκρατία , ατομικά δικαιώματα, πρόοδος, φαίνεται να μην έχουν καμία θέση σε μεγάλο μέρος του μυαλού των συμπολιτών μας, ενώ οι αγώνες δεκαετιών για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική απελευθέρωση, φαίνεται να μην τους άγγιξαν ιδιαίτερα. 

Αν μη τι άλλο αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Γιορτές τύπου 17 Νοέμβρη φαίνεται να μην μας άγγιξαν οπως έπρεπε, μέσ' από την τυποποίηση ίσως και τα αναμασηματα των εορταστικών λόγων, ενώ θεσμοί όπως εκλησεια, σχολείο, οικογένεια μάλλον δεν έδωσαν ποτέ σημασία σε αξίες όπως η δημοκρατία. 

Ίσως πολλοί που διάβασαν αυτές τις γραμμές να σπεύσουν να αποδώσουν το φαινόμενο στην οικονομική κρίση και στην ανικανότητα των πολιτικών να την αντιμετωπίσουν.
Αν και έχει μεγάλη δόση αλήθειας, αυτό είναι μία εύκολη εξήγηση που περισσότερο εντείνει το πρόβλημα αντί να το αντιλαμβάνεται στη  βάση και στη σωστή διάσταση του.

 Κάτι κάνουμε πολύ λάθος.


*Τα στοιχεία της έρευνας είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου 
** Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε ανατριχιαστική τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας