Μια άριστη εκδήλωση του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζουμε χρήσιμη ημερίδα έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στην Αλεξάνδρεια .
Ή εκδήλωση ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, όπως ήταν ο τίτλος της, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου όπου ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

"Δικαίωμα του καθενός είναι να ζήσει χωρίς τον φόβο."
 Πρώτος ομιλητής ήταν ο γιατρός του κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας που διοργάνωσε την εκδήλωση, Στέφανος Νταιλιάνης, που με μια ζωηρή, παραστατική, και σωστά στοχευμένη ομιλία,  παρουσίασε την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής γύρω από την ασθένεια, τα στοιχεία εξέλιξης της νόσου αλλά και την σημαντικότητα της πρόληψης.
 Η πολύ καλοδουλεμένη και  ουσιαστική τοποθέτηση του κ. Νταιλιάνη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, κέρδισε το ακροατήριο και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Τον καρκίνο τον ζει όλη η οικογένεια όχι μόνο η ασθενής.
Η δεύτερη ομιλήτρια Αθανασία Μουτάκη , κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας,
στην ομιλία της ανέπτυξε όλες τις παραμέτρους της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής της ασθενούς μέσα από τις ανησυχίες, τη θλίψη, την αγωνία και την ανησυχία που μια γυναίκα βιώνει μαζί με τους ανθρώπους του κύκλου της.
 Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της ασθενούς από τους δικούς της ανθρώπους που πρότεινε η κοινωνική επιστήμονας, είναι η ανάγκη αγάπης, προσοχής, κατανόησης μέσα από συζήτηση,  πάντα με σύνεση, θάρρος και ψυχραιμία.
Στο θέμα των παιδιών είναι απαραίτητη η άμεση και ξεκάθαρη ενημέρωση του από την ασθενή.
 " Τα παιδιά έχουν έντονα αναπτυγμένο τον αίσθημα της διαίσθησης ότι κάτι αναταράσει την οικογενειακή ζωή. Εδώ  θέλω να σας πω και από τη δικιά μου την εμπειρία ότι αυτό  αν κρατηθεί μυστικό από το παιδί η ασθένεια, θα  έχει αντίκτυπο στην ενήλικη του ζωή" είπε χαρακτηριστικά η κ. Μουτάκη( φωτό.)
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η καθηγήτρια χορού Λακασά Β. όπου παρουσίασε κάποιες ιδέες για τον τρόπο αποθεραπείας.

"Αυτό που άκουσα να μην το ακούσει καμία γυναίκα" 
Τον κύκλο ομιλητών έκλεισε η κα. Άνθη Φιλιπποπούλου που με μια συγκλονιστική ομιλία παρουσίασε την δική της εμπειρία με την ασθένεια.

Είναι δύσκολο να βρούμε λόγια να περιγράψουμε την ομιλία της πρωην ασθενούς  και το μεγαλείο ψυχής της.
Τα λόγια της άγγιξαν και συγκίνησαν και θ αηταν ευχής έργο να την ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την μάχη με την αρρώστια πως την έζησαν και πως τελικά την νίκησαν πάντα με την βοήθεια της επιστήμης.

Την βραδιά έκλεισε η χορωδία Μελίκης που τραγούδησε για την εκδήλωση.

Ήταν μια πολύ καλή και χρήσιμη ημερίδα που ελπίζουμε να βοηθήσει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των γυναικών.



*Μόνο αρνητικό της βραδιάς οι ατελείωτες προσφωνήσεις και χαιρετισμοί των πολιτικών που σε τέτοιες εκδηλώσεις κουράζουν, αφού πέρα από τα χιλιομασημένα κλισέ αυτοαναφορικότητας και ευχολόγια, δεν έχουν τίποτα ουσιαστικο να προσφερουν.