Σ.Κουρούδης(εκκοκκιστής):Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες από διάφορους ερασιτέχνες και επαγγελματίες «αναλυτές» του ίντερνετ ότι οι τιμές θα είναι αρκετά πάνω από το ένα ευρώ¨

¨... Η επιτυχία του εγχειρήματος μας οδήγησε στο ότι πέρυσι όλα τα εκκοκκιστήρια υιοθέτησαν αυτήν την πρακτική. Η μαζικότητα αυτή δραστηριοποίησε τους «αναλυτές» του ίντερνετ που άρχισαν να δίνουν συμβουλές. Έτσι όταν οι τιμές πλησίασαν 2 φορές φέτος το  ένα ευρώ, αυτοί έλεγαν ότι θα πάει στο 1,20 και στο 1,50 και έτσι απέτρεψαν τους παραγωγούς από το να κάνουν προπωλήσεις. Άρα αν κάτι πρέπει να μάθουν οι παραγωγοί είναι να κλείνουν τα αυτιά τους σε τέτοιες σειρήνες και όταν οι τιμές είναι σε επίπεδα λογικού κέρδους να κλείνουν μέρος της παραγωγής τους....¨


Με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του εκκοκκιστή Σταμάτη Κουρούδη κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικου Γεωργία και Κτηνοτροφία.

Ήταν μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια βαμβακιού χωρίς ιδιαίτερα άσχημα καιρικά φαινόμενα και χωρίς ασθένειες. Oι στρεμματικές αποδόσεις είναι ικανοποιητικές και σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Έτσι και παρά τη μείωση των στρεμμάτων (2,54 εκατομμύρια το 2022 έναντι 2,62 το 2021) η τελική παραγωγή θα είναι όσο περίπου και πέρυσι. Η ποιότητα φέτος ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, το ότι δεν είχαμε δηλαδή σχεδόν καθόλου βροχές την περίοδο της συγκομιδής, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Έτσι το χρώμα του τελικού προϊόντος είναι το καλύτερο των τελευταίων ετών, ενώ τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά (μήκος, αντοχή, λεπτότητα κλπ.) είναι τα κλασσικά του Ελληνικού βαμβακιού. 


 Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έχει αφήσει ανοικτή την τιμή και κάποια εκκοκκιστήρια, όπως το δικό μας,  δίνουν τη δυνατότητα για 3 μήνες ακόμη να επιλέξουν οι παραγωγοί πότε θα την κλείσουν. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι αρκετοί παραγωγοί έκαναν προπωλήσεις όταν οι τιμές ήταν μεταξύ 90 και 100 λεπτών. Άρα είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το ποια ήταν η μέση τιμή φέτος. Σίγουρα όμως είναι οι υψηλότερες τιμές ή οι δεύτερες υψηλότερες τιμές βαμβακιού όλων των εποχών. Για το δική μας επιχείρηση εκτιμώ ότι θα είναι οι υψηλότερες.

Παρόλα αυτά υπάρχει μια απογοήτευση μεταξύ των αγροτών. Γιατί; Για δύο λόγους. Πρώτον διότι αυξήθηκε σημαντικά το κόστος καλλιέργειας και δεύτερον διότι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες από διάφορους ερασιτέχνες και επαγγελματίες «αναλυτές» του ίντερνετ ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές, αρκετά πάνω από το ένα ευρώ. Έτσι αρκετοί παραγωγοί βλέπουν τώρα ότι το εισόδημα που μένει είναι μικρότερο από ότι υπολόγιζαν με τα νούμερα των «αναλυτών» και στεναχωριούνται δηλώνοντας ότι δεν θα σπείρουν βαμβάκι, αλλά κυρίως σιτάρι. Το έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές. Με όποιο υπολογισμό και αν κάνει βέβαια κάποιος το βαμβάκι αφήνει μεγαλύτερο εισόδημα από το σιτάρι ανά στρέμμα. «Το σιτάρι είναι πιο ξεκούραστη καλλιέργεια» είναι ένα άλλο που ακούγεται. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά η επιλογή συνήθως γίνεται με το εισόδημα και όχι τι έχει λιγότερη δουλειά. Έτσι είναι δεδομένο, ότι και να έχουμε μείωση των στρεμμάτων το 2023, το βαμβάκι θα ανακάμψει, όπως το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν.


Διαβαστε εδω ολοκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που λύνει πολλές απορίες σχετικά με την φετινή χρονιά για την βαμβακοκαλλιέργεια