Ιστορία απληστίας; Πώς έχασαν τεράστια ποσά οι βαμβακοπαραγωγοί.

Ρεπορτάζ σε εξέλιξη του Γη είδα στα χωριά του Ρουμλουκιού.

Το βαμβακι είναι η κύρια καλλιέργεια της περιοχής μας και μάλιστα τα χωράφια μας συγκαταλέγονται στα πιο παραγωγικα, ίσως και παγκοσμίως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι στρεματικες αποδόσεις καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Φέτος επιπροσθέτως, η σεζόν αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους αγρότες αλλά και τους εκκοκκιστές, αφού όλα τα σημάδια ήταν ευοίωνα τόσο για την παραγωγή όσο και για την εξέλιξη της ζήτησης και επομένως της τιμής παραγωγού.

Τα πράγματα όμως δεν  εξελίχθηκαν με αυτό τον τρόπο, ως προς το θέμα της τιμής, αφού η χρονιά από άποψη καιρικών συνθηκών ήταν καλή καί η παραγωγή και πάλι ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

Ένα από τα χρόνια ζητηματα της βαμβακοπαραγωγης ήταν μη   ανάμειξη του βαμβακοπαραγωγού στις διαδικασία καθορισμού των τιμών . Το προϊόν μαζευόταν και παραδιδόταν στους εκκοκκιστές που ήταν αυτοί που καθόριζαν και τις τιμές σύμφωνα με τις πωλήσεις τους στις διεθνείς αγορές. Αυτό φυσικά από μόνο του ήταν αρκετά προβληματικό όπως καταλαβαίνει κανείς, αφού αυτοί είχαν το μαχαίρι αυτοί και το πεπόνι με σποτέλεσμα οι γκρίνιες από την πλευρά των παραγωγών να είναι συχνές, ιδιαίτερα στις χρονιές που η διεθνής τιμή δεν ήταν καλή.

Εδώ και μερικά χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει. Τώρα πλέον η τιμή η
 που λαμβάνει ο παραγωγός είναι άμεσα συνδεδεμένη με την χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος παγκοσμίως, ενώ και το υπουργείο ενδεικτικώς βγάζει καθημερινά μία τιμή βάση τις οποίες γίνεται λίγο-πολύ η συναλλαγή. 
 Έτσι ο παραγωγός καθημερινά ξέρει ποια είναι η τιμή του βαμβακιού και πόσο θα πληρωθεί αν κλείσει την συμφωνία πώλησης την συγκεκριμένη στιγμή

Υπάρχει όμως και μία έξτρα δυνατότητα πού παρέχουν οι εκκοκκιστές στους παραγωγούς: το να φιξαριστεί η τιμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολύ πριν τη συγκομιδή δηλαδή, με βάση τα μελλοντικά συμβόλαια πωλησης για το εκκοκκισμένο βαμβάκι.

 Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μία αύξηση σημαντική της τιμής.
 Κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν( 2021) παρατηρήθηκε ένα συνεχές ράλι ανόδου, με αποτέλεσμα να κλείσει περίπου στα 73 λεπτά το κιλό στον παραγωγο (σύσσπορο),από 52-53 που άρχισε.

 Όπως καταλαβαίνει κανείς, όσοι έσπευσαν να κλείσουν έχασαν σε σχέση με αυτούς που δεν βιάστηκαν.

Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά . Το τσουνάμι αυξήσεων στα  έξοδα καλλιέργειας όπως καύσιμα, λιπάσματα, σπόροι νερό, συνοδεύτηκαν από μία γενναία αύξηση των τιμών βαμβακιού αφού παρατηρήθηκε ένα ράλι ανόδου που υπερκαλύπτε πολλαπλά την αύξηση  στο κόστος παραγωγής

Το ράλι συνεχίστηκε και λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έφτασε ακόμη και να προσφέρεται  κοντά στο 1 ευρώ το κιλό από τους εκκοκκιστές για όσους αγρότες επέλεγαν να κλείσουν με την τότε τιμη ενα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους. Και τότε συνέβη κάτι ανεξήγητο, για πολλούς.

Ενώ η τιμή που προσφερόταν ήταν περίπου οι διπλάσια σε σχέση με δύο χρόνια πριν ή και αυξημένη κατά 30% απο πέρσι αν προτιματε, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει ενα πολύ καλό κέρδος για τους παραγωγούς που σε συνδυασμό με την υψηλή στρεματικη απόδοση, θα μιλούσαμε για μία χρονιά ρεκόρ κερδών, ωστόσο ελάχιστοι αγρότες (όχι πάνω από 12-15 τοις εκατό) επέλεξαν να κλείσουν με κοντά στο ένα ευρώ το κιλό που έδιναν τότε οι εκκοκκιστές, περιμένοντας ποιος ξέρει τι, ίσως ένα περαιτερω ράλι των αγορών,κάτι που τίποτα δεν το προμήνύε. 

Το αποτέλεσμα ; Τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής τιμή βαμβακιού να κατρακυλήσει τόσο που σήμερα να μιλάμε για μία τιμή παραγώγου γύρω στα 68-69 λεπτά το κιλό που σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής να μας κάνει να μιλάμε για άλλη μία χαμένη χρονιά.

Δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που έκανε τους αγρότες στη μεγάλη πλειοψηφία τους να αγνοήσουν την προσφορά του καλοκαιριού και να περιμένουν ακόμη καλύτερη. 

Για τα αίτια της συμπεριφοράς αυτής, οι απόψεις και αναλύσεις είναι πολλές, τις οποίες καταγράφουμε στο ρεπορτάζ που κάνουμε αυτές τις μέρες στα χωριά του Ρούμλουκιου και θα σας το παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση μας.

 Οι ως τώρα εκτιμήσεις μας από τις δεκάδες συνομιλίες που είχαμε με βαμβακοπαραγωγούς και όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα  διακίνησης, είναι ότι λίγο-πολύ πρόκειται για μία υπόθεση καθαρά απληστίας από πλευράς των 
παραγωγων .

 Ασφαλώς ρόλο έπαιξαν πολλοι παράγοντες που θόλωσαν την κριση του αμαθου από τη λειτουργία της αγοράς, αγρότη.  Ενδεικτικά αναφέρουμε την παραφιλολογία για περαιτέρω αύξηση τιμών από αναξιόπιστες ιστοσελίδες, φήμες που διακινούνταν απο κακόβουλους δεξιά και αριστερά, αλλά και τη διαχρονική δυσπιστία μεταξύ αγροτών και εκκοκιστών, την έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές, και πολλά ακόμη που θα τα δούμε στο ρεπορτάζ.

 Περισσότερα σε λίγες μέρες.